Esquerra Berga proposa un pla estratègic pel barri vell

Els republicans comptaran amb la participació ciutadana per desencallar un dels grans projectes de ciutat

Esquerra Berga proposa un pla estratègic pel barri vell
Esquerra Berga proposa un pla estratègic pel barri vell

El cap de llista per Esquerra Berga Ramon Camps ha explicat aquest dilluns una de les propostes cabdals per a l’acció de govern: un pla estratègic pel barri vell. L’alcaldable ha dit que s’ha d’entendre el barri com un gran projecte i repte per la ciutat, i ha identificat una problemàtica: cada cop que entra un equip de govern deixa enredera la feina feta per l’anterior, i va en un altre camí. Per això, Esquerra Berga considera que és fonamental que els partits i la ciutadania treballin conjuntament per aconseguir un pla estratègic amb un acord de ciutat, per dibuixar el futur del barri vell.

El barri vell és un dels paradigmes i el gran representant del caos que té la ciutat al ser incapaç de tirar endavant els projectes importants. Començar per aquest servirà per definir què vol la gent per al cor de Berga.

Tot i que el partit republicà té propostes en aquest sentit, la voluntat és que serveixin per enriquir el debat, en cap cas per imposar-les o tancar-se en banda. El pla estratègic del barri vell es farà amb participació de tots els grups, però també amb el conjunt de la ciutadania, per així pautar unes línies comunes i consensuades.

Esquerra Berga entén que el carrer Major ha de ser la ròtula per unir els dos eixos comercials de la ciutat, la zona del Passeig de la Indústria i la del Passeig de la Pau i el camí del Roser. D'altra banda, entén que Sant Francesc i el Cine Catalunya s'han d'incloure dins d'una gran zona dedicada a les entitats i, especialment, a la cultura, unint-se així al Teatre Municipal, la Sala Casino, el Teatre Patronat, l'Escola Municipal de Música de Berga i Conservatori de música dels Pirineus. A més, al barri vell trobem altres equipaments com l'Hospital vell, l'Ateneu o l'edifici on s'ubicava l'antiga Llar Santa Maria de Queralt. Pel que fa al mercat municipal, Esquerra Berga considera que l'equipament ha de servir com a connexió directa entre el barri vell i el passeig de la Indústria.

Segons Esquerra, a la part alta del barri vell cal una actuació immediata: D'una banda, cal evitar que la degradació dels habitatges i el conjunt de l'espai públic vagi a més i, d'altra banda, cal resoldre els temes de seguretat. Això s'ha de fer aviat, de forma paral·lela amb l'elaboració del projecte estratègic pel cor de Berga.

Més propostes concretes

El portaveu del Jovent Republicà de Berga i membre de la candidatura de Camps, Marc Pons, ha afegit altres propostes del partit per al barri vell. El candidat ha dit que el partit entén Sant Francesc com un espai prou gran com encabir-hi diverses coses. Per començar, Esquerra Berga proposa que aculli l'Hotel d'Entitats, una zona per a exposicions permanents i temporals, amb on es puguin desenvolupar diferents activitats artístiques i culturals, i que s'estudiï la viabilitat de fer-hi habitacions perquè serveixi com a residència publica per acollir, per exemple, visitants que venen a la ciutat per grans esdeveniments.

D’altra banda, el partit es compromet a facilitar l’accés a l’habitatge, per aconseguir que la gent es quedi a viure i enriqueixi la ciutat, ja que el centre n’és una peça clau. Concretament, Esquerra promourà la millora de les ajudes i els mecanismes per obtenir ajudes per als joves que decideixin viure en aquesta zona. El barri vell té molt potencial, entre altres coses perquè hi ha una gran quantitat de cases buides que deixen molt marge per accions per promoure l’habitatge a la zona. El fet que hi hagi una problemàtica amb fons voltors o altres propietaris requereix una feina de formigueta durant el procés de l’elaboració del pla estratègic del barri vell.

Finalment, el partit millorarà de forma immediata aspectes com el bon estat de la via pública i farà una renovació del servei de la neteja, per adaptar-los a les necessitats del barri vell i que totes les zones estiguin en les condicions òptimes.